Това лято със сигурност беше по-различно от предишните отчасти заради нетърпението,

...
Това лято със сигурност беше по-различно от предишните отчасти заради нетърпението,
Коментари Харесай

Кога трябва да се притесняваме от следваканционния синдром?

Това лято сигурно беше по-различно от предходните частично заради нетърпението, с което го чакахме, до момента в който бяхме затворени у дома, както и поради ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид, измежду които носенето на маски и спазването на обществена отдалеченост. След почивните дни е време да се върнем към предходната си рутина, към онази „ нова нормалност “, която в доста случаи не харесваме толкоз, но трябва да приемем и да се научим да живеем в нея. Към това би трябвало да се добави и това тъжно възприятие или незаинтересованост от други години, които изпитвахме преди връщането ни на работа или в учебно заведение, пише . 

" Периодите на ваканции свършват и стартира съревнование на дълги дистанции сред работа, учебно заведение и прецизно ръководство на графиците и процедурите. Именно в тези моменти някои хора изпитват поредност от признаци, в това число отвращение да свършим дадена задача. Често пациентите идват на съвещания с възприятие на дискомфорт, описвайки серия от признаци като незаинтересованост, раздразнителност или меланхолия, които са най-честите признаци на следваканционния синдром. Това е дезадаптивно разстройство - прочувствено положение, което визира избрани хора след интервал на отмора, когато би трябвало да се върнат към рутината на всекидневието си ", изяснява експертът от службата по логика на психиката на болничното заведение Quirónsalud Infanta Luisa (Севиля), доктор Мерцедес Гомес Креспо. 

Според Испанското сдружение за проучване на тревогата и напрежението (SEAS), този стрес не е доста натоварен за повечето хора, които с неспокойствие чакат да се върнат към своята нормална активност. Разбира се, в тези първи дни на активност, представянето, мотивацията или ползата може да са малко по-ниски от нормално. Умората може да настъпи по-лесно и настроението може да спадне при някои хора, изключително при тези, на които е малко по-трудно да се приспособят още веднъж.

" Този синдром може да се появи на всяка възраст, макар че изследванията допускат, че се среща по-често при хора сред 30 и 45 години. Смята се, че тази възрастова група е най-засегната, тъй като в този диапазон са също развъждането на деца и най-високите упования за работа. Тъй като постоянно имаме прекомерно високи упования, които не са изпълнени, те пораждат възприятие на незадоволеност. Това прочувствено положение прави връщането към рутината и дългото работно време силно стресиращо за някои хора, които могат да влязат в положение на незаинтересованост, анхедония или меланхолия ", добавя специалистът. 

Вече има случаи на този синдром и при подрастващите, като съгласно специалистите вероятната причина за това би била интензивното натоварване сред учебните и извънкласните действия. 

Трябва да се има поради, че този адаптивен синдром се демонстрира за няколко дни, за къс интервал от време, макар че доктор Гомес Креспо предизвестява, че в случай че признаците продължат след две или три седмици и връщането към дилемите ви допуска високи равнища на стрес, би трябвало да помислите за консултация със експерт.

Според д-р Гомес Креспо, трите съществени метода за превъзмогване на тази незаинтересованост към връщането към ежедневните рутинни дейности са:
Правете физически извършения. Ендорфините се секретира, което е позитивен хормон за контролиране на настроението, който ни оказва помощ за възстановяване на нашето здраве.Балансирана диета, богата на триптофан (пиле, сирене, яйце или бобови растения и други), защото ще помогне за повишение на равнищата на серотонин, който е от значително значение за регулирането на съня, апетита и настроението. Уплътнете времето си с действия в часовете, в които децата са в учебно заведение, защото следваканционният синдром може да засегне и възрастните.
" Най-добрият метод да предотвратите следваканционния синдром е да се отдадете на приятни занимания със фамилията и приятелите през цялата година, като се възползвате от всеки миг на отмора, с цел да имате своята мини почивка. Важна е и уравновесената диета, умерената физическа интензивност и положителната хигиена на съня. Опитайте се, доколкото е допустимо, да видите позитивната страна на своята специалност ", поучава доктор Гомес Креспо.

Източник:

Редактор: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР